Chronische zorg

Een chronische aandoening heeft veel invloed op je dagelijkse leven. Is er bij jou sprake van een chronische aandoening? Onze gespecialiseerde therapeuten staan voor je klaar. Samen zorgen we ervoor dat je klachten niet erger worden of dat je klachten zelfs verminderen.

Wat valt onder chronische zorg?

Een chronische ziekte is een aandoening die nooit meer helemaal overgaat. Een fysiotherapiebehandeling zorgt ervoor dat je klachten niet erger worden. Soms kunnen de klachten zelfs verminderen. 

Bij de meeste chronische aandoeningen krijg je fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Maar dit geldt niet voor alle chronische aandoeningen. Reuma, een chronische ziekte, valt bijvoorbeeld niet onder deze regeling. Check hier welke chronische aandoeningen wel op de lijst staan.  

Fytac is onderdeel van het Chronisch Zorgnet

Wij zijn lid van het Chronisch Zorgnet. Hierdoor zijn we op de hoogte van alle nieuwste ontwikkelingen en blijven we onze behandelingen verbeteren door scholingen en cursussen.

Goed om te benoemen: niet alle aandoeningen die onder het Chronisch Zorgnet vallen zijn chronisch en niet alle chronische aandoeningen vallen onder dit netwerk.  

Het Chronisch Zorgnet richt zich op perifeer arterieel vaatlijden, longaandoeningen, osteoporose (vallen & breken), hartrevalidatie en post-COVID. Niet elke genoemde aandoening heeft een chronische indicatie voor fysiotherapie.

Fysiotherapie bij etalagebenen

Etalagebenen is een vaatziekte. Vernauwing of afsluiting van je beenslagader veroorzaakt etalagebenen. Hierdoor krijg je als je loopt pijn, kramp of een doof gevoel in je been. In de meeste gevallen krijg je last van etalagebenen doordat je ouder wordt. Toch zijn er factoren die zorgen voor extra risico:

Het is bij etalagebenen belangrijk om te zorgen voor een betere doorbloeding in je been. Dit doe je door te stoppen met roken, meer te wandelen en gezond te eten. De fysiotherapeut helpt je hierbij. Daarnaast starten jullie met een looptraining. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze training succesvol werkt tegen etalagebenen. Daarnaast kan ook leefstijlbegeleiding klachten van etalagebenen verminderen of voorkomen.

Zoek je een therapeut voor etalagebenen of PAV? 

Fysiotherapie bij long COVID of COPD

Longaandoeningen zijn aandoeningen waarbij je longen zijn beschadigd. Dit is bijvoorbeeld bij COPD of long COVID. Veelvoorkomende klachten zijn hoesten, kortademigheid, benauwdheid, vermoeidheid of traplopen. Ook lukt het vaak niet meer om je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Fysiotherapiebehandelingen of meedoen aan het beweegprogramma COPD kan helpen.

De fysiotherapeut helpt je conditie bij te houden en te verbeteren. Bij nasleep van corona (long COVID) helpt de fysiotherapeut je ook om je fitheid en spierkracht te verbeteren. Heb je ook moeite om je dagelijkse activiteiten uit te voeren? Dan kan ergotherapie je verder helpen.

Fysiotherapie voor hartpatiënten

Hart- en vaatziekten komen vaak voor en hebben veel invloed op je leven. Ook kan het zijn dat je nog niet ziek bent, maar wel een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziekten. Bijvoorbeeld omdat je een verhoogde bloeddruk hebt, rookt of overgewicht hebt. Wat je situatie ook is, het is belangrijk om te blijven bewegen. Fysiotherapiebehandelingen of meedoen aan het beweegprogramma Hart kan helpen. Zo krijg je meer controle over je aandoening.

Vergoeding chronische aandoening

Vanaf de 21e behandeling worden behandelingen vergoed vanuit het basispakket. Er zijn een aantal aanvullende verzekeringen die ook de eerste 20 behandelingen vergoeden. Wil je weten waar je recht op hebt? Neem dan contact met ons op. Onze fysiotherapeuten weten precies wanneer er wel of geen sprake is van een vergoeding voor een chronische aandoening. 

Klik hier en lees meer informatie over vergoeding van behandelingen bij een chronische aandoening.