Echografie

Met echografie maken we bewegende opnames van het houdings- en bewegingsapparaat. Dit gaat om pezen, spieren, banden, slijmbeursen, botten en gewrichten. Echografie dé manier om twijfels weg te nemen en vermoedens te bevestigen door het stellen van een diagnose. Met echografie verbeteren wij onze behandelingen!

Echo door fysiotherapeut

Fysiotherapeuten gebruiken echografie als aanvullend onderzoek naast het reguliere onderzoek om een diagnose vast te stellen. Aan de hand van een echo kan de therapeut duidelijk en snel bepalen wat de oorzaak is van de pijn en waar deze pijn zich bevindt.

Zodra de diagnose bekend is, kan het passende behandeltraject beginnen. Het kan zijn dat wij je niet kunnen helpen. In dat geval verwijzen wij je door naar een huisarts of specialist. Verder komt het ook voor dat tijdens de behandeling nog een keer gebruik wordt gemaakt van echografie. We kijken dan naar het tussentijdse resultaat en we bepalen of we de behandeling gaan bijsturen of niet.

Met welke klachten maak je een echo?

Heb je last van één of meerdere van de volgende klachten?
Dan kan de fysiotherapeut beslissen om echografie in te zetten.

Diagnose vaststellen

Echografie is bedoeld om een diagnose vast te stellen. Wat voor diagnoses kunnen hieruit voortkomen?

Hieronder staan enkele voorbeelden:

Voordelen

Echografie biedt verschillende voordelen. Eén ervan is dat de echo bewegende beelden toont in plaats van een afbeelding zoals röntgenopnames of een MRI-scan opleveren. 

Tijdens het onderzoek kan je aangeven waar en bij welke bewegingen de klachten toenemen. De behandelaar kijkt via de echo mee terwijl jij bepaalde bewegingen uitvoert. Zo kan de behandelaar direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden die hij ziet.

Tarieven echografie

Wat is de prijs voor echografie? De basisverzekering vergoedt echografie niet. Ben je benieuwd of jij recht hebt op een vergoeding? Dit is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar en afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Wil je weten waar jij recht op hebt? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar!

Meer informatie over kosten van behandelingen lees je op deze pagina.