Ik heb pijn aan mijn nek

Klachten aan je nek kunnen erg vervelend zijn. Je nek kan stijf aanvoelen, de pijn kan uitstralen naar je hoofd of arm en soms zijn bepaalde bewegingen niet meer mogelijk. Samen met de therapeut vergroot je de beweging van je nek en kijk je naar andere factoren die pijn in je nek beïnvloeden, zodat de pijn in je nek afneemt.

Voorkomende klachten bij nekpijn

Heb je pijn aan je nek? Dan kan je te maken hebben met verschillende klachten. De meest voorkomende klachten bij pijn aan je nek zijn:

Ontstaan van nekpijn

Er zijn verschillende oorzaken voor nekpijn. De meest voorkomende oorzaak van pijn in je nek is een spier die te veel heeft gedaan. Hij is dan overbelast. Ook kan een gewricht in je nek niet goed meebewegen. Dit kan ontstaan doordat je lang in een vreemde houding hebt gezeten, een verkeerde beweging hebt gemaakt of een activiteit uitvoert die je nog nooit hebt gedaan. Meestal is het niet duidelijk wat de nekpijn precies veroorzaakte.

Nekpijn door nekhernia

Straalt de pijn uit je nek vooral in één arm door en/of heb je een slapend of doof gevoel in je arm of hand? Dan kan het zijn dat de pijn in je nek komt door een nekhernia. Bij een nekhernia zitten zenuwen in je nek klem. Het is belangrijk om zoveel mogelijk te blijven bewegen.

De nek

Je nek bestaat uit 7 wervels met daartussen tussenwervelschijven. Deze wervels zijn allemaal bedekt met kraakbeen. De tussenwervelschijven en het kraakbeen beschermen je nekwervels en zorgen dat je nek soepel kan bewegen. 

Vanuit je ruggenmerg komen zenuwen die steeds tussen 2 wervels je nek verlaten en doorlopen in je armen- en borstregio. De spieren in je nek zorgen ervoor dat jij je nek en hoofd goed kan bewegen.

Fysiotherapie bij nekpijn

Nekklachten zijn meestal helemaal te verhelpen.
De behandeling loopt als volgt:

1

Tijdens een intakegesprek bespreekt de therapeut eerst je klachten. Daarbij kijkt hij ook naar andere oorzaken die mee kunnen spelen bij je klacht, zoals angst, depressie, stress of eerdere nek-, rug- of schouderklachten.

2

De fysiotherapeut onderzoekt de functie van je nek tijdens een verder onderzoek. Hij stelt vast wat het probleem is en maakt een behandelplan. Vaak is dit ook gericht op het beïnvloeden van externe factoren. 

3

Stap 3 is de start van je behandeling. Tijdens je behandeling is het belangrijk dat je weer vertrouwen krijgt in je nek en je herstel. Zo vermindert de pijn in je nek.