Ik heb pijn in mijn schouder

Klachten aan je schouder kunnen erg vervelend zijn. Je kan je schouder niet goed bewegen, je kan niet goed slapen of de pijn straalt door naar je arm. Samen met de fysiotherapeut zorg je ervoor dat jij je schouder weer pijnloos kan bewegen.

Voorkomende klachten

Hoe ontstaat pijn aan mijn schouder?

Er zijn verschillende oorzaken voor pijn aan je schouder. De meest voorkomende oorzaak van schouderpijn heeft te maken met je schouderspieren. Deze zijn geïrriteerd of stijf geworden. Vaak komt dit doordat je schouder veel heeft moeten doen. Hij is overbelast. Dit gebeurt als je te lang een activiteit uitvoert die je niet gewend bent, zoals zware dozen tillen of een plafond schilderen.

Kan jij je arm niet meer bewegen en heb je veel pijn? Dan kan het zijn dat de pijn in je schouder komt door een ontsteking van je slijmbeurs. We spreken dan van een slijmbeursontsteking. We maken een echo zodra we vermoeden dat er sprake is van een slijmbeursontsteking in je schouder. Op deze manier kunnen we direct zeggen of er sprake is van een slijmbeursontsteking aan je schouder.

Is je schouder stijf geworden en voelt het alsof het vast zit? Dan kan het zijn dat de pijn in je schouder komt doordat je je arm of schouder lang niet hebt gebruikt, bijvoorbeeld doordat je je arm hebt gebroken. We noemen dat een bevroren schouder (frozen schoulder). Het kapsel in je schouder wordt stijver, waardoor jij je schouder minder makkelijk kan gebruiken. Gelukkig is de pijn goed te behandelen met fysiotherapie.

De schouder

Je schoudergewricht zit bij je bovenarm, schouderblad en sleutelbeen. Het is onderdeel van de schoudergordel. Deze bestaat uit je nek, bovenrug en ribben. Al deze gewrichten moeten goed werken om schouderpijn te voorkomen.

De botdelen van je schouders zijn bedekt met kraakbeen. Het gewrichtskapsel houdt alles bij elkaar. Om ervoor te zorgen dat je schouder heel flexibel is, lopen er veel spieren rondom het gewricht.

Fysiotherapie bij pijn in je schouder

De fysiotherapeut behandelt pijn in je schouder. Schouderklachten zijn meestal helemaal te verhelpen. De behandeling loopt als volgt:

1

Tijdens een intakegesprek bespreekt de therapeut je klachten. Hij kijkt ook naar andere oorzaken die kunnen meespelen bij je klacht, zoals je activiteiten op werk, nekpijn of de stevigheid van je bovenrug.

2

De fysiotherapeut onderzoekt de functie van je schouder tijdens een verder onderzoek. Hij stelt vast wat het probleem is en maakt een behandelplan. Eventueel maakt de therapeut een echo van je schouder.

3

Stap 3 is de start van de behandeling. Tijdens de behandeling richten we ons op het verbeteren van de kracht en beweeglijkheid van je schouder, nek en bovenrug.