Klachten aan je schouder kunnen erg vervelend zijn. Je kan je schouder niet goed bewegen, je kan niet goed slapen of de pijn straalt door naar je arm. Samen met de fysiotherapeut zorg je ervoor dat jij je schouder weer pijnloos kan bewegen.
Wat zijn schouderklachten?
Bij schouderklachten heb je pijn in en rond jouw schoudergewricht. Soms kan je ook pijn ervaren in jouw bovenarm. De klachten kunnen acuut ontstaan of langzaam toenemen.
Soms kan bewegen leiden tot een toename van de klachten. Daarbij kunnen de klachten uitstralen naar jouw schouderbladen, nek, elleboog of vingers.
Door de schouderklachten kunnen activiteiten verhinderd worden. Bijvoorbeeld: werken, sporten, een kind optillen, boodschappen doen of het huishouden.
Wat zijn schouderklachten?
Voorkomende klachten
- Het doet pijn om je arm omhoog te bewegen;
- De pijn straalt door naar je schouderbladen, nek, elleboog of vingers;
- Je schouder voelt stijf (bevroren schouder);
- Je kan je schouder niet goed bewegen;
- Het is moeilijk om te slapen op de pijnlijke schouder.
Hoe ontstaat pijn aan mijn schouder?
Er zijn verschillende oorzaken voor pijn aan je schouder. De meest voorkomende oorzaak van schouderpijn heeft te maken met je schouderspieren. Deze zijn geïrriteerd of stijf geworden. Vaak komt dit doordat je schouder veel heeft moeten doen. Hij is overbelast. Dit gebeurt als je te lang een activiteit uitvoert die je niet gewend bent, zoals zware dozen tillen of een plafond schilderen.
De schouder
Je schoudergewricht zit bij je bovenarm, schouderblad en sleutelbeen. Het is onderdeel van de schoudergordel. Deze bestaat uit je nek, bovenrug en ribben. Al deze gewrichten moeten goed werken om schouderpijn te voorkomen.
De botdelen van je schouders zijn bedekt met kraakbeen. Het gewrichtskapsel houdt alles bij elkaar. Om ervoor te zorgen dat je schouder heel flexibel is, lopen er veel spieren rondom het gewricht.
Wat kan je doen bij schouderklachten?
Als jij schouderklachten ervaart, blijf jouw schouder en arm dan regelmatig gebruiken ook al is dat wat pijnlijk. Scherpe pijnscheuten kan je voorkomen door snelle en/of plotselinge bewegingen te vermijden, niet teveel kracht te zetten en bovenhands bewegen te verminderen. Beweeg dus rustig en gedoseerd.
Bewegen zorgt ervoor dat jouw schouder kan herstellen en deze beweeglijk en in goede conditie blijft. Probeer, als dat gaat, door te gaan met jouw dagelijkse bezigheden. Als je veel pijnklachten ervaart na belasting (bijvoorbeeld bij zitten en/of slapen), geef de schouder dan wat rust. Na 1-3 dagen zou de pijn af moeten zakken.
Maak niet steeds dezelfde beweging. Activiteiten zoals langdurig post sorteren, eenzijdig productiewerk of een computermuis besturen, kunnen de schouderklachten in stand houden of juist erger maken. Je kunt dan aan jouw leidinggevende vragen of je (tijdelijk) ander werk kunt doen.
Fysiotherapie bij pijn in je schouder
De fysiotherapeut behandelt pijn in je schouder. Schouderklachten zijn meestal helemaal te verhelpen. De behandeling loopt als volgt:
Tijdens een intakegesprek bespreekt de therapeut je klachten. Hij kijkt ook naar andere oorzaken die kunnen meespelen bij je klacht, zoals je activiteiten op werk, nekpijn of de stevigheid van je bovenrug.
De fysiotherapeut onderzoekt de functie van je schouder tijdens een verder onderzoek. Hij stelt vast wat het probleem is en maakt een behandelplan. Eventueel maakt de therapeut een echo van je schouder.
Stap 3 is de start van de behandeling. Tijdens de behandeling richten we ons op het verbeteren van de kracht en beweeglijkheid van je schouder, nek en bovenrug.