Oedeemtherapie

Oedeem- therapie

Oedeemtherapie zorgt ervoor dat je minder vocht vasthoudt. Een ophoping van vocht in je lichaam noemen we lymfoedeem of kortweg oedeem. Vaak komt vochtophoping voor in armen en benen. De huid kan zelfs pijnlijk of tintelend aanvoelen.

Wat is oedeemtherapie?

Wat is oedeemtherapie?

Goed om van te voren te weten: volledig genezen van oedeem is niet mogelijk. Oedeemtherapie is gericht op het terugdringen van oedeem of het niet laten toenemen van oedeem. Met als doel om je ledematen te herstellen zodat je weer normaal kan functioneren.

Hoe kan oedeem ontstaan?

Je kan oedeem op verschillende manieren krijgen. Het kan bijvoorbeeld een aangeboren aandoening zijn waarbij je een slechter functionerend lymfestelsel hebt. Maar je kan ook later in je leven oedeem krijgen door bijvoorbeeld bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. 

Hoe werkt oedeemtherapie?

Hoe werkt oedeemtherapie?

Ben je benieuwd naar de stappen die doorlopen worden? Dat is begrijpelijk! Hieronder hebben wij dit voor jou in kaart gebracht. Om voor oedeemtherapie in aanmerking te komen, heb je een verwijzing van de huisarts of specialist nodig. Heb je klachten? Neem als eerste contact met hen op!

1

Eerste gesprek 
De fysiotherapeut begint met een vraaggesprek. Hij wil bijvoorbeeld weten wat voor klachten je voelt en waar de vochtophoging zit. Daarna volgt het lichamelijk onderzoek. Aan de hand van dit eerste gesprek bepaalt de therapeut welke therapie het meest geschikt is. 

2

Start behandeling 
Als deze behandeling voor jou geschikt is, gaan we van start! Op verschillende manieren stimuleren we de afvoer van het vocht.

3

Behandeling afronden
Ter afronding van de behandelperiode geven wij je adviezen en oefeningen mee naar huis. Op deze manier leer je zelf controle te krijgen over je klachten.

Tarieven oedeemtherapie

Je wil natuurlijk graag geholpen worden, zodat je (bijna) geen last meer hebt van vochtophoping. Maar hoe zit het precies met de tarieven en vergoeding voor deze behandeling? De behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Als je deze behandelingen verbruikt hebt, worden de vervolgbehandelingen vergoedt vanuit de basisverzekering.

Heb je vragen? Bijvoorbeeld op hoeveel behandelingen je recht hebt? Dit kan per zorgverzekeraar verschillen. Vraag daarom jouw zorgverzekeraar hoe het precies zit!

Bekijk hier onze tarieven als het gaat om oedeemtherapie.