Dry needling

Dry needling is geen zelfstandige therapie. Het wordt vaak ingezet als een techniek die onderdeel is van een totale behandeling.

Wat is dry needling? Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt, waardoor deze snel en langdurig ontspannen. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde triggerpoints. 

Een triggerpoint is een pijnlijke plek in de spier die ook vaak uitstralende pijn veroorzaakt. Deze plaatsen zijn vaak de hoofdoorzaak van de klachten.

De behandeling zorgt voor pijnvermindering en een betere beweeglijkheid. Goed om te weten: dry needling is niet gevaarlijk!

Dry needling versus acupunctuur

Er is een duidelijk verschil tussen dry needling en acupunctuur. Sommigen halen dit door elkaar, dat is niet zo gek! Maar eigenlijk is de naald de enige overeenkomst aan deze behandelingen. Bij acupunctuur wordt namelijk geprikt in energiebanen. Dit is een ‘energiebehandeling’. Bij dry needling prikken we in de triggerpoints van spieren met als doel minder klachten te ervaren.

Wanneer is dry needling nodig?

Alle pijnklachten waarbij triggerpoints de oorzaak zijn, kunnen behandeld worden met dry needling. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Dry needling kan ook goed van pas komen bij een hielspoor, artrose, tennisarm of bij een peesontsteking.

Er zijn verschillende redenen waardoor spierknopen kunnen ontstaan.

Bijvoorbeeld door:

  • Slaaptekort;
  • Slecht eten;
  • Overbelasting;
  • Langdurig een verkeerde houding;
  • Psychologische factoren (stress, depressie, onrust en vermoeidheid).

De behandeling heeft meer voordelen dan nadelen. Een nadeel kan zijn dat dry needling als onprettig wordt ervaren. Daartegenover staat dat de behandeling zeer effectief is. De spier raakt direct ontspannen, wat snel zorgt voor minder pijn. De beweeglijkheid en kracht worden vergroot doordat de spieren ontspannen.

Hieronder enkele voordelen op een rijtje:

  • Snel minder pijn;
  • Snel ontspannen van de spier;
  • Kracht komt sneller terug in je spier;
  • Kortere behandeltijd;
  • Korter behandeltraject;
  • Werkt ook goed bij uitstralende pijn;
  • Kan op plaatsen behandelen waar vingers niet bij kunnen komen.

Hoe werkt dry needling?

Ben je benieuwd hoe dry needling in zijn werk gaat? Dat is begrijpelijk!
Hieronder hebben wij dit voor jou in kaart gebracht.

1

Triggerpoint voelen 
De therapeut voelt eerst waar het triggerpoint zich bevindt. Meestal voel je het prikken van de naald niet.

2

Naald op de juiste plek zetten 
Vervolgens beweegt de therapeut de naald die in de spier zit, naar het triggerpoint. Gelukkig zorgt dit niet voor een pijnlijk gevoel. Wel kan je even pijn voelen als de naald het triggerpoint raakt. Sommigen beschrijven dit als een verkramping, elektrische schok of als een dof gevoel.

3

Behandeling uitvoeren 
Zodra de naald op de juiste plek staat, beweegt de therapeut de naald op en neer om zoveel mogelijk vezels los te maken. Hierbij kan je de uitstralende pijn voelen.

4

Dry needling bijwerkingen 
Na het uitvoeren van dry needling, kan je enkele bijwerkingen ervaren. Heb je bijvoorbeeld last van een gevoelige spier of spierpijn? Geen zorgen, dit is heel normaal. Bijwerkingen duren meestal een paar uur tot hooguit twee dagen.

Vergoeding

Wat kost een dry needling behandeling? Dry needling is geen zelfstandige therapie. Het wordt vaak ingezet als een techniek die onderdeel is van een totale behandeling. Vandaar hoef je niet apart te betalen voor deze behandeling.